Pages

sponsorship

Sunday 8 November 2015

Nutrisi untuk Ibu Mengandung

Pengambilan Nutrisi Oleh Bakal Ibu Ketika Mengandung


gambar hiasan dari kidshealth 

Seringkali terdengar bahawa ibu mengandung harus makan untuk dua hidangan orang, tapi semua ini adalah tidak benar sama sekali!

Secara logik, ibu mengandung harus membekalkan nutrisi yang secukupnya untuk dua individu. Ini kerana bayi yang membesar akan mengambil zat-zat makanan daripada badan ibu melalui tapi pusat. Justeru itu, diet yang seimbang lagi berkualiti amat penting untuk ibu mengandung.

Diet yang seimbang merangkumi makanan dari pelbagai kumpulan seperti : produk tenusu, buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, daging, telur, lemak dan karbohidrat. Akan tetapi, pengambilan tenaga oleh ibu mengandung seharusnya kekal pada tahap kira-kira 2500 kalori/hari (lebihan pengambilan kalori sebanyak 300-500 kalori sehari daripada wanita yang tidak mengandung).

Dengan bermula daripada asas nutrisi bagi ibu mengandung dalam memahami makanan mana yang harus diambil dan makanan mana yang harus dihindar ketika mengandung mampu membantu anda membuat pilihan yang terbaik bagi bayi dan juga diri anda. Selain daripada nutrisi lazim seperti protein, lemak dan karbohidrat, zat-zat nutrisi minor seperti vitamin dan zat mineral yang tertera di bawah turut perlu diambil agar kandungan sentiasa sihat.



NUTRISI
FUNGSI
SUMBER MAKANAN

Kalsium
Membantu  membentuk tulang dan gigi yang kuat, system saraf yang sihat serta membantu memelihara kesihatan jantung dan otot.
Spirulina, susu, yogurt, salai kering, dan produk soya.

Asid Folik
Membantu dalam perkembangan sistem saraf dan cecair spina, sintesis DNA serta membantu otak berfungsi secara normal.
Barli, buah-buahan, kubis kecil, roti yang diperkaya, dan brokoli, oren.

Besi
Membentuk sel darah merah, membentuk tulang dan gigi.
Spirulina, daging lembu, bayam, bran flaks, kekacang, dan daging merah tanpa lemak.

Iodin
Mengawal atur metabolism dan membantu membentuk system saraf.
Spirulina, garam yang diiodin, ikan, rumpai laut, dan produk tenusu.

Kuprum
Membantu membentuk jantung, rangka tulang, system saraf, arteri dan saluran darah.
Sprulina, kacang lentil hijau/perang, kacang merah dan mempelam.

Magnesium
Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang kuat, mengawal atur tahap gula darah, membentuk serta membaiki tisu.
Spirulina, kacang Brazil, bayam dan beras perang yang siap dimasak.

Kalium
 Membantu dalam mekanisma pergerakan dan pengecutan otot, membantu dalam metabolism tenaga dan fungsi saraf.
Spirulina, kentang jaket, kurma, kismis dan apricot kering.


Fosforus
Membentuk tulang dan gigi yang kuat; membantu dalam pembekuan darah dan memelihara denyutan jantung yang normal.
Spirulina dan salmon dalam tin (termasuk tulang), kacang berbelang yang siap dimasak dan susu.

Zink
Membantu membentuk organ, skeleton, saraf dan system peredaran darah.
Spirulina, daging lembu/kambing, kuaci dan tuna dalam tin.

Vitamin A
Penting untuk perkembangan mata, kulit yang sihat dan juga membrane mukus, menentang jangkitan.
Spirulina, lobak dan ubi keledek.

Vitamin B
Komplek
Menggalakkan tumbesaran tulang, otot dan kulit yang sihat. Keperluan untuk pembentukan saraf dan system imunisasi.
Spirulina, roti yang diperkaya, bijiran penuh, daging tanpa lemak, kekacang, cendawan, sayuran hijau dan produk soya.

Vitamin C
Keperluan dalam membaikpulih tisu dan pembentukan kolagen.
Buah-buhan, tomato dan brokoli.

Vitamin D
Membantu membina tulang dan gigi.
Susu dan sinaran matahari.




Di samping diet seimbang yang dicadangkan di atas, makanan kesihatan tambahan turut terdapat dalam pasaran untuk menawarkan nutrisi keperluan yang diperlukan badan manusia agar memperkuatkan sistem ketahanan badan. Contohnya Spirulina dan produk Soya yang berprotein tinggi serta kaya dengan asid lemak yang mengandungi hampir kesemua nutrisi yang diperlukan selain daripada apa yang tertera dalam jadual di atas. Sebagai bakal ibu, anda perlu memilih dan mengamalkan diet yang baik untuk anda dan bayi anda berdua. Jadilah seorang ibu yang sihat dan bahagia hari ini !